Rörmokare Solna
Blogg om VVS och rörmokeri
Funderar du på att bli rörmokare?
Om du funderar på att bli rörmokare, eller VVS-montör, har du en mycket liten konkurrens om jobben både det närmaste året och för fem år framöver, enligt Arbetsförmedlingen. Det är all time high för egentligen alla slags VVS-montörer. Deras arbete efterfrågas både inom industrin, som av privatpersoner som behöver installationer av olika slag.
Ett arbete med olika arbetsuppgifter
Som rörmokare, eller VVS-montörer arbetar man brett med många olika saker. Egentligen arbetar man med allt som rör VVS – värme, ventiler och sanitära frågor. Förutom rena installationsarbeten kan man även arbeta med service av de samma. Man kan arbeta med allt som har med värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare liksom med element i fastigheter. Man kan även installera badrum, toalettstolar, handfat och så vidare.
Arbeta inom industrin
Inom industrin kan man installera rörsystem och arbeta med lödning och svetsning. Ofta kommer man att arbeta med olika datorsystem, framför allt används de i industrianläggningar av olika slag. Då är det viktigt att kunna grunderna för uppbyggnad, hur man monterar ihop olika system med varandra och med arbeten som felsökning och kunna byta ut delar som gått sönder, kunna täta läckor och reparationer.
Ingen lång utbildning
Utbildningen för VVS-montörer är inte särskilt lång. Det räcker med att gå gymnasieprogrammet, på VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning på VVS. Vill man inte gå gymnasiet, kan man komplettera den utbildning man har genom att gå ett program med liknande inriktning på komvux. Efter avslutad utbildning arbetar man först som lärling på ett företag. Det kan vara en bra inkörsport då man får en hel del erfarenhet som är nyttig att ha med sig när man söker nästa jobb. Efter två år som lärling kan man sedan bli certifierad VVS-montör eller bli certifierad som industrimontör.
Bra lön för VVS-montörer
Timlöner för VVS-montörer kan skilja sig åt en hel del, beroende på i vilken del av landet de arbetar. Genomsnittliga timlönen i hela landet ligger på drygt 235 kronor som är en rätt hyfsad lön. Mest tjänar de som arbetar i västra delen av Sverige, där de tjänar drygt 256 kronor i timmen, minst är det i Mälardalen, där en genomsnittlig VVS-montör tjänar drygt 195 kronor i timmen. Inkomsterna ska tas med en nypa salt, även om de kommer från Byggnadsföretagens sammanställning, då statistiken bygger på att arbetsgivarna själva har uppgett vad de betalar för sina anställda. Dessutom är det inte alla arbetsgivare som har uppgett lönen de ger.
Kräver stor kunskap inom olika områden
Jämför man löner med andra hantverkare, har VVS-montörer de högsta lönerna. Ibland handlar skillnaderna om efterfrågan. En VVS-montör ska kunna en hel del olika saker. Att en VVS-montör ska kunna allt från värmeinstallationer till rör inom industrin och kunna båda svetsa och löda. Det ställer krav på ganska stor kunskap och erfarenhet för att göra jobbet bra. Som VVS-montör kan man också att vidareutbilda sig, ofta inom företaget där man jobbar. Fortsätt läsa här om ett företag som arbetar som rörmokare i Haninge.
Andra inlägg
- Mobil kyla för effektiv kylning
- Stamspolning i Stockholm rengör avloppet
- Värmepumpar i Nyköping: Smart uppvärmning
- Mögelsanering i Stockholm för bättre hälsa
- Bygg din egen luftsolvärmare och spara energi
- Viktig information om dränering för hus i Västerås
- Rörmokare på Värmdö gör kvalitetsjobb
- Välj en rörmokare som kan allt på Lidingö
- Hitta den bästa rörmokaren på Södermalm
- Din pålitliga rörmokare i Nacka – lösning på stopp i avloppet och mer
Välkommen
I den här bloggen skriver vi om Rörmokeri och VVS ur ett generellt perspektiv.